Minek lettem tanár?

Minek lettem tanár?

Mégis miért tanuljak?

2017. augusztus 20. - MinekLettemTanár

Gumikesztyű csomagoló. Álláshirdetés. Ülőmunka, kétműszak, betanítás. Nettó 150 ezer, évi 300ezer cafeteria. Bolti eladó. Álláshirdetés. Juttatások: kávé, tea, zöldség, gyümölcs munkaidőben, modern, csendes konyhában. (Állítólag, a hirdetés szerint.) Egészségmegőrzés, sportrendezvények, kedvezmények több banknál, mobilszolgáltatónál. Bruttó 233 ezer forint, 30 órás munkahét. (Nettó kb.: 154)

Tanárnő maga pofázik a tanulásról? Mégis miért tanuljak? Anyám eladó, többet keres, mint maga. Apám gumikesztyű csomagoló. Nyolc általánosa van, mindig is cseszett tanulni. Többet keres, mint maga. Szóval nem fogok tanulni magának, és ott verem szét az óráját, ahol tudom, mert rohadtul nem érdekel se maga, se a többi hülye, akik papolnak nekem, hogy tanuljak.

Pedagógus legyen a talpán, aki lereagálja. Válaszol a hatalmas igazságra. Talán a hozzászólok tudják a megfelelő választ, amire nem csupán azért lenne szükség, mert válasz nélkül nem hagyhatsz egy stílust. Azért is, mert mégiscsak valahol az lenne a cél, hogy még Pistike is tanuljon. (a jó tanár motivál, differenciál, mosolyogva válaszol a hozzá intézett filozófikus kérdésekre is) na meg nem lenne az sem rossz, ha az órák 70%-a nem arra menne el, hogy Pistike ontja magából a poénokat és a káromkodást.

Már a nyelvemen van, hogy azért tanulj, hogy ne legyél ekkora gyökér, de azonnal a főnök irodájába kerülnék, szemben velem a könnyes szemű anyukával, aki nem érti miért és hogyan lehet pedagógus az, aki nincs türelemmel az ő egyszem, apukátlan, éppen kamaszodó kisfiával.

*

Éppen több, mint tíz éve vagyok tanár. Kezdtem 18 tanórával, nettó nyolcvanöttel. Lelkesen felkészültem minden órámra. Készítettem a segédanyagokat, ellenőriztem az órai munkát, dolgozatokat egy-két nap javítási idővel osztottam vissza, (még emlékeztek, miből írtunk és miért), néha elmentünk moziba, tartottunk klubdélutánt is. 2013-ban részmunkaidős lettem 21 tanórával. Egy tanóra hiányzott a kötelező 22-höz. Hiába volt még három szakköröm, kettő tanulószobám, ügyeletem. Egy tanóra hiányzott, 10%-kal kevesebb volt a fizetésem, mint lehetett volna. A mindenki által közismerten megemelt fizetésem. Nagyjából 115 ezer forintot kaptam. (A köznelési törvény szerint beleszámít az alapóraszámba minden neveléssel-oktatással lekötött idő, így a szakkör is.)

Azóta is folyamatosan emelik. Idén már 26 tanórám volt. Nettó 158. Nincs cafeteria. Nincs se kávé, se tea, se gyümölcs, se zöldség. (Jó persze vihetek.) Még modern konyha se. A 26 tanóra, 26 teljesen különböző tanóra. Az én esetemben nincs olyan, hogy leadok 1 anyagot három osztályban. Készültem, már csak azért is, mert a jól szervezett óra még mindig motiválja a tanulókat, és megkönnyíti az óra lezajlását, no meg holmi „alantas” célok elérése érdekében is, mint a tudás és jólneveltség átadása... készültem. Én kérem, amíg erőm volt készültem az összes órára.

*

Időmenedzsment. Ha nem írom le az óravázlatot, csak nagyon elnagyolt skiccekkel rögzítem az órát, aminek mindig célja van, hiszen tartunk valahova, akkor húsz perc per tanóra lehet a készülési idő. 8,6 óra. Harmincnégy munkaóránál járunk. Igenám, de egy tanóra áll minimum 10 lépésből. A dolgoknak miértje van, célokat kell elérni, készségeket fejleszteni, differenciálni. (A differenciálás azt jelenti, hogy egy adott osztályon belül különbözőképpen próbálod elérni a célt a különböző képességű tanulókkal.)

Ha nem flancozol, hanem minden órád egyszerű tíz lépésből áll (és máris unalmas és demotiváló), akkor egy héten 260 lépést kell megjegyezned, úgy, hogy mindig képes vagy előhívni, pontosan sorrendben, ám váltogatva 45 percenként.

Oké, ez nem működik. Le kell írni. Legyen egy tanórára készülés átlagban 30 perc. 26+13. 39 óra. Segédanyagokat már nem gyártok. 

*

Levezettem ezt neked. Nevetve reagáltál.

Azért a tied nem két műszak és nem is kell árut pakolnod.

Elmondtam neki is. Csóválta a fejét.

Akkor legyél bolti eladó. Ez ilyen egyszerű, minek szenvedsz?

Kifejtettem nektek is, egymás szavába vágva érveltetek:

Hol van nekik nyári szünetük? 

Nehogymá' összehasonlítsd, hogy gyerekeknek dumálsz azzal, hogy napi nyolc órában gumikesztyűt csomagolsz. Az azért durva.

Végül elmeséltem neki is, már csak a próba kedvéért:

Minek lettél tanár. A tanárok mindig szarul kerestek és ez sosem lesz másként. Tudhatnád. Elfogadod, hogy nemes célja van a munkádnak, ám szarul keresel. Vagy céltalan idegtépő melóba mész, ám jól keresel. Minek lettél tanár?

 

Egy kezdő, főiskolát végzett pedagógus ma bruttó 177.118 forintot keres. Ez körülbelül 118 ezer nettó.

Ha sikeresen túlevickél a gyakornoki vizsgán, ami portfólióírásból, védésből, bemutató órákból, önmagadról és pedagógusi céljaidról tartott prezentációból áll, és eljutsz addig, hogy már 3 éve vagy tanár, akkor kereshetsz bruttó 212.541 forintot. (Nettó kb. 140) Ha kihúzod még három évet és már hat éve vagy tanár, akkor bruttó 230.253 (kb. 153 nettó) forintot, majd ha már kilenc éve ott vagy, immár a harmincas éveidben jársz, erőd teljében, akkor 239 109 forintot. (Kb. 158 nettó).

Persze idén újabb béremelés. Az utolsó forduló. Ám ez teljesítményalapú. Bár sajtóértesülések szerint az illetményalap is emelkedik. Ki tudja, majd kiderül, vagy tájékoztatnak.  De vajon mit jelent a jó teljesítmény?

(folyt. köv.)

-----------------------

További böngészésre: Pedagógus bértábla

A bejegyzés trackback címe:

https://mineklettemtanar.blog.hu/api/trackback/id/tr1412764404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treff Bubi 2017.08.21. 11:18:17

Mondjuk, hogy ne gumikesztyű csomagoló legyél kétszázért, hanem gumigyárban menedzser másfél millióért. Például.

qwertzu 2017.08.21. 11:26:20

Válaszok:
Junior fejlesztő 300ezer HUF nettó
Senior c#/Java fejlesztő/SAP tanácadó 600-800ezer HUF nettó.

marczy 2017.08.21. 11:31:16

"sosem lesz másként". Dehogy nem lesz, mert van. Normális országban. Pl. Finnország. Pedig elég mélyről indultak. Ahol tudják, hogy a ma tanerői azok, akik az ország jövőit az oktatás révén megalapozzák. Az ilyen országokban tolongás és komoly verseny van a katedrákért. Nálunk meg már szinte csak az megy tanárnak, aki máshova nem alkalmas, féltudású, alulművelt. Ezek az emberek örülnek annak, ha azt a havi nettó százharmincat elrakják.
Amíg ez nem változik, mit akarunk? Az oktatás olyan szinten alulfinanszírozott, hogy az egy világfájdalom. A módszertan elavult, életszerűtlen, nem követi a technikai fejlődést és a demokratikusnak mondott társadalmi berendezkedéshez kapcsolódó igényeket sem.

És az átlag magyar embernek fogalma nincs arról, hogy a tanárnak is jó esetben két, max három hét szabadsága van nyáron, mert a tanévzárás után még értekezlet, értekezlet, értekezlet, meg továbbképzés, meg konferencia, amik júliusba is belenyúlnak, és augusztus második hetében már tanév-előkészítés, megint csak értekezlet, értekezlet, értekezlet. Morbid leszek, de ha rossz a mérnök, és leszakad a híd, akkor álljon oda, hogy őt is temesse el. Pár ember meghal vele együtt, de az élet megy tovább. Ha viszont rossz a tanár, akkor a következő generáció életét teszi tönkre azzal, hogy nem oktat megfelelő minőségben. És a kör bezárul, mert az elrontott következő generáció csak még rosszabb unokákat fog tudni kinevelni. Summa summarum: az oktatást a nulláról kell mély demokratikus kultúrájú országok oktatási rendszere alapján felépíteni. De ezt nem látják, egyik politikai oldal sem, ide nem kell a tudás, ide bólogatójánosok és gondolkodni nem tudó, nem akaró embertömegek kellenek, mint az ún. szocializmusban. Ebben semmi változás nincs, csak annyi, hogy ha nem tetszik, még jól ki is rúgnak az állásodból. A hatalomnak nem érdeke, hogy gondolkodjanak az emberek - így viszont nem lesz olyan sem, aki értéket termeljen.

tomfree 2017.08.21. 11:32:02

@Treff Bubi: Pont ez jutott eszembe. Vagy tanulj fiam mérnök lehetsz 800-ért mondjuk. :-)

tomfree 2017.08.21. 11:35:05

@marczy: " a tanárnak is jó esetben két, max három hét szabadsága van nyáron" - na ne túlozzunk azért. Az inkább 4-6 hét.

ami szabad 2017.08.21. 11:54:14

Nem könnyű motiválni senkit, de a gyerekeket azért szerintem, nem olyan nehéz... Sokan magának a TANÁRNAK tanulnak. Ha sikerül felkelteni az érdeklődést, csodákra képesek! Előttem már írtak pár frappáns, egy mondatos választ, remekül működik, már csak a visszadobott stíl miatt is. De egyébként is úgy látom, okosabbak ezek a gyerekek annál, hogy ne értenék meg - ha már nagyobbak- a társadalmi mobilizáció LEHETŐSÉGÉNEK lényegét, ha sajnos azt látom is, lényegében itthon egyáltalán nem működik. A nyomor, termeli a nyomort.... :( Én a kölkömnek úgy fogalmaztam meg, hogy lehetsz te boldog boltosként/ gumikesztyű csomagolóként ...stb is, csak az a lényeg, hogy ezt TE VÁLASZTHASD, és ne azért legyél ez, mert máshová nem kellesz..

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.21. 11:58:42

Liberális szellemiségű cikk.

A tanulás célja nem az érvényesülés a lberális társadalomban, hanem maga a tudás megszerzése.

Ha a tanár azt próbálja kommunikálni, hogy a tudás ÖNMAGÁBAN érték és nem eszköz, nem fog kapni ilyen buta reakciókat.

na4 2017.08.21. 12:21:33

Hát akkor ne tanulj.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.08.21. 12:29:25

@marczy: Kérdés mi lenne az ára egy finn oktaási rendszernek? Illetve akkor nem-e azon kezdenének nyekeregni az emberek, hogy nehogy már 600 ezret keressen a tanár az én adómból, amikor én csak 90 ezret.

Faszerkezet 2017.08.21. 12:41:52

Most komolyan, ezt nem tudja a posztoló lereagálni????

Akkor tényleg irány a gumikesztyűgyár...

s 2017.08.21. 12:51:32

"Pedagógus legyen a talpán, aki lereagálja."
Úgy baszom nyakon, hogy kirepül az ablakon az óráról, és a taknyán csúszik még vagy ötven métert az iskolakaputól.

gyongyi70 2017.08.21. 12:55:07

Egyrészt ezek nem olyan rossz fizuk:
eduline.hu/kozoktatas/2017/8/20/pedagogus_fizetesek_2017_szeptembertol_Y4ZEUY

Másrészt tanár ismerősöm mondta, hogy három érve van a tanári pálya mellett: a június, a július és az augusztus. :-)

s 2017.08.21. 13:01:23

@flash.gordon: "Illetve akkor nem-e"
Nyelvtant te is kihagytad, baszod.

qwertzu 2017.08.21. 13:06:44

@gyongyi70: De, ezek nagyon szar fizuk.

gyongyi70 2017.08.21. 13:07:50

@qwertzu: de nem szarabbak, mint a gumikesztyű gyárban

nemecsekerno_007 2017.08.21. 13:16:43

Hát ez így összetettebb történet azé :) De az oktatást (alaptól-felsőig) jelen állapotába beszántani, sóval behinteni aztán kitalálni egy teljesen újat. Ami leginkább kéne az az átjárhatóság és a rugalmas továbbképzések. De dőljön el egy ember sorsa azzal, hogy szakmunkásképzőbe jelentkezik.

Bambano 2017.08.21. 13:46:03

@flash.gordon: az első kérdés nem az, hogy mi az ára a finn oktatási rendszernek, az max. a második vagy a harmadik kérdés.

az első kérdés az kellene legyen, hogy a finn oktatási rendszer vajon jó-e? egyre többen mondják, hogy nem. volt egy nagy fellendülésük, abból éltek sokáig, de már látszik, hogy annak vége.

a poszthoz: az oktatási rendszerünkkel kapcsolatban is az az első kérdés, hogy mit akarunk az országtól:
1. ha alacsonyabb szintű, de biztos jövőt, kizsákmányolt rabszolgák sorsát, akkor a mostani oktatási rendszer tökéletes. ha azt akarjuk, hogy a német iparból levetett rabszolgamunkát idehordják, és abból megéljen a magyar munkások tömege, akkor oké minden.
2. ha fel akarunk zárkózni, pláne ha előzni akarunk, akkor ez egy rakás...

az első verzió egy kis rizikójú, alacsony hozamú megoldás, biztosan lesz elég meló, mindenkinek hullani fog egy kis morzsa. langyos állóvíz.
a második verzió meg kockázatos, ha bejön, nagyot nyerünk, ha nem jön be, orbitális zakó. vagy lesz jó sok magas szintű kreatív munka, vagy nem. a valódi kérdés az, hogy mi a fenének hozná ide bárki is azokat a munkákat nekünk, amiket a saját emberei is szívesen végeznek.

szóval az első verzió járhatóbbnak tűnik.

$pi$ 2017.08.21. 13:58:48

Miért tanuljak kérdésre a válasz attól függ, hogy általános iskolába vagy feljebb kérdezik.

1) Általános iskolába a helyes válasz az, hogy: "azért, mert nem lehetsz bolti eladó, nem lehetsz betanított munkás, ha túl hülye maradsz, továbbá azért, mert kötelező és ráküldöm a zsarukar apádra ha nem kussolsz".

2) Felsőbb iskolába a helyes válasz az, hogy "ne tanulj, menj haza, francnak jöttél ide? viszlát".

Elég egyszerű szerintem.

A nép fia 2017.08.21. 14:00:02

Kisétálunk a gyerekkel a legközelebbi építkezéshez.
Fiam, ott az a munkás, lapátolja a sittet. 180 ezret keres.
Ott pedig az építésvezető Armani ingben, drága autóval, egymilliót keres.
Melyik szeretnél lenni?
Na, ezért tanulj.

DFK 2017.08.21. 14:09:10

Azért tanuljon, hogy ne jobb híján a tanárszakra vegyék fel, hanem pl mérnöknek .

macitalp 2017.08.21. 14:19:33

tomfree
@marczy: " a tanárnak is jó esetben két, max három hét szabadsága van nyáron" - na ne túlozzunk azért. Az inkább 4-6 hét
Akkor annyi pubi, ha nem mész táboroztatni. Táboroztatni nem muszáj, én a feleségemnek megtiltottam hogy menjen. Megteheti mert ketten keresünk és egy gyerekünk van. Az egyedül gyereket vagy több gyereket nevelő pedagógus azonban megy, mert a pedagógus fizetés mellett kell a plusz.
Namármost a tábor az nem napi 8 óra munka, hanem napi 24 óra. Ugyanis ha éjjel 1-kor jön oda egy gyerek, hogy fáj a hasa vagy bármilye akkor nem mondhatod neki azt hogy "bocs kisfiam de lejárt a munkaidőm". Az pedig kizárt, hogy egy hét alatt a 15-20 gyerekből egynek se legyen semmi baja éjszaka.
Feleségem kolléganője egyhetes erdei iskolából jött vissza, a hétvégét alvással töltötte, hogy behozza valahogy a hiányt. Hétfőn mikor bement az igazgatónő azzal fogadta, hogy csináljon valamit mert nincs meg a heti 26 órája (kösz Fidesz). Szerencse, hogy nem a nejem jár így mert nem tudott volna visszatartani, hogy be ne menjek és úgy töröljem képen a drága jó igazgatónőt, hogy a fal adja a másikat.
Nem az a baj, hogy több évtizedes szivatásnak köszönhetően 5-10 év múlva nem lesz pedagógus - jó tanár most is nagyon kevés van már - és a fidesznyikek gyerekeit az érettségizett képnélküliek tanitják majd, hanem az, hogy a normális ember fizetheti a különórákat, hogy ne csak papírja legyen a gyerekének, hanem tudása is.
"Túl sok a diplomas" - mondá Orbán. Most már ott tartanak, hogy a gimnazista is túl sok.

Gergice 2017.08.21. 14:19:41

@gyongyi70: "Másrészt tanár ismerősöm mondta, hogy három érve van a tanári pálya mellett: a június, a július és az augusztus. :-)" Júniusban végig bent vagyunk, szóval az ugrott. Most augusztus 21 van és már bent vagyunk :) A nyári szabadságunk optimális esetben 7 hét, ha nem kötik le felügyelettel, nyári gyakorlattal, továbbképzéssel, stb. Ami nem kevés félreértés ne essék, de nem három hónap :)

A gumikesztyű gyárral amúgy nehéz összehasonlítani a munkánkat. A magyar dolgozók 85%-a utálja a munkáját és ez baj. Én speciel szeretem, ezért nekem megéri, hogy túl nagy fizetést sem kapok. A gumigyári szalag melletti rakodás szerintem az a fajta meló, amit nem nagyon lehet szeretni. Az csak egy manuális tevékenység, beáldozol napi 8 órát az életedből, cserébe pénzt kapsz, és munkán kívül igyekszel nem rágondolni. A tanárkodás, az nem az életemből elvett idő, hanem az életem maga. És ez az a különbség, ami nem pénzben kifejezhető :)

the crow 2017.08.21. 14:20:58

érdekes, hogy mindenkit csak a pénz motivál alapon akarnak megfogni. miért nem lehet azt mondani, hogy ha hülye maradsz mindig más fogja megmondani, hogy mit csinálj, még akkor is ha ezzel jól keresel. ha kikupálódsz, te irányíthatod az életed. vagy magasabb rendű célok már nem léteznek?

DFK 2017.08.21. 14:48:27

@macitalp: Jó lenne, ha csak 26 óra lenne a heti kötelezőm... Tudom, az órákra készülni is kell. Akkor megvana heti 40 óra. A normál munkaidő. Ja, lehet szobafestőként is dolgozni többért, de akkor ott napi 10 óra plusz hétvége az alap.

gyongyi70 2017.08.21. 14:52:39

@Gergice: tanár ismerős mondta, nyilván viccből, én is viccből írtam le

ennek ellenére létező jelenség, hogy ez egy előny és sokan azért választják
egy beosztottam most lépett le tanárnak, miután kiderült, hogy a kutatóintézetbe be kell járni dolgozni. nyáron is.

fénycsepp 2017.08.21. 15:13:32

Jo esetben a tanár szereti a munkáját, amit egy gumikesztyucsomagolorol nehezen tudok elképzelni.

Kedves kolléga, tíz év munka utan tényleg szükséges a vazlatiras?

ploccs 2017.08.21. 15:29:48

@fénycsepp: Nem. A zenésznek se kell a kotta, hányadszorra adja elő ugyanazt?

qwertzu 2017.08.21. 15:34:54

@ploccs: De nem ír újat minden előadásra.

ploccs 2017.08.21. 17:24:25

@qwertzu: Csak akkor, ha változik a darab. Márpedig a tankönyvek állandóan változnak. Vagy kicsit, vagy nagyon. Persze, -és itt a hasonlat már nagyon erőltetett, ezért hagyjuk- minden osztály más és más. Az ember (pedagógus) pedig alkalmazkodik.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.08.21. 18:34:50

@Bambano: Hát nem tudom, hogy hol olvastad a fenntartásokat a finn oktatási rendszerrel kapcsolatban én úgy tudom, hogy a Pisa tesztben ők az elsők évek óta Európában. Ennek gondolom anyagi és társadalmi ára van egyaránt.

@s: Szeretem, hogy ha meghaladja valakinek az intellektusát egy beírásom és rögtön a nyelvtannal jön.
süti beállítások módosítása